Att vara volontär är för mig en möjlighet att möta människor jag kanske inte annars hade mött och att få arbeta med uppgifter jag normalt inte gör i min vardag. Att genom praktiskt arbete få nya kunskaper och samtidigt bidra till en verksamhet jag tycker är betydelsefull.
juni 2017 – Bigal River Biological Reserve Loreto, Ecuador
Reservatet är ett skyddat naturområde i molnregnskogen på den östra sidan av Anderna. Här finns en stor mängd utrotningshotade djur- och växtarter. Jag var med och genomförde inventeringar av amfibier samt reptiler nattetid och rovdjur samt apor dagtid.
juli 2017 – Omaere Ethnobotanical Park Puyo, Ecuador
Målet med verksamheten är att lära besökare om de olika naturliga nyttoväxterna i regnskogen och hur ursprungsbefolkningarna använder dem (medicinskt, som byggmaterial, som näringskälla). Mina uppgifter var främst guidning av besökare och allmänt underhåll av parken.
augusti 2017 – Sumak Allpa Foundation Orellana, Ecuador
Organisationen bedriver på en ö i Napofloden en verksamhet som har till syfte att så småningom kunna återinföra vissa aparter på platser längs floden där de blivit utrotade.
På ön finns flera olika aparter (b.la. dvärgsilkesapor, lejontamariner, dödskalleapor och ullapor). Jag ägnade min månad här åt att observera två olika flockar av ullapor, med fokus på de nyfödda ungarnas utveckling.
december 2015 – Jul i gemenskap Rågsveds Folkets Hus
Varje julafton arrangerar Nya Rågsveds Folkets Hus ”Gemensam Jul”. Arrangemanget är öppet för alla att kostnadsfritt delta i julfirande, julbord samt underhållning. Allt arbete utförs ideellt och som volontär hjälpte jag till med servering, dukning, diskning och städning.
december 2014 – Schysst jul
Ett komplement till den traditionella julhandeln som samlar företag och organisationer från hela världen, och som säljer varor och produkter som är tillverkade med hänsyn till människor och miljö.
vintern 2013 – Nattöppen kyrka S:ta Clara
St:a Clara kyrka höll vintertid öppet på nätterna för att erbjuda härbärge åt hemlösa EU-migranter. Vi volontärer stannade i kyrkan över natten samt hjälpte till att ordna enkel kvällsmat och frukost.
hösten 2012 – Haparanda Sandskär Fågelstation
En liten ö med väldigt många älgar..
Sveriges nordligaste och östligaste fågelstation, bemannad från mitten av juli till mitten av oktober och drivs ideellt. Min huvudsakliga insats under mina två volontärveckor var att plocka fåglar ur fångstnäten och att assistera vid ringmärkningen.
juli-aug 2011 – Fair Isle Bird Observatory Shetland
Fair Isle är en mycket liten ö belägen mellan Shetlands fastland och Orkneyöarna. Den är en knutpunkt för fågelmigration under vår och höst, och lockar mängder av ornitologer. På stationen bedrivs också forskning av många biologer från olika delar av världen.
Jag hjälpte främst till med att ta hand om gäster men fick också tillfälle att tillbringa mycket tid med att lära mig om fågellivet.